Ona – Lee Israel

... a Xman nám ji ukradl.

Lee Israel byla bezesporu zajímavá žena. Proč se o ní ale dočítáme v rubrice Xman?

Idnes, seznam, centrum, lidovky ... všechny mají nějakou sekci pro ženy. Radí, jak na děti, na partnery, na problémy v rodině, v práci, jak se namalovat, jak se obléct (nebo spíš co v jakém obchodě koupit). Hodně názvů začíná „pět, sedm, deset tipů jak ...“ nebo "poradíme vám jak ...". Nechybí poradna s odborníkem.  Skoro v každém článku narazíte na slovo „nebezpečí“.

Ženské časopisy jen radí, radí, radí. Jsou to časopisy PRO ŽENY, ale chybí články O ŽENÁCH. Nedokonalých, ale krásných, ženských. Lee Israel byla nedokonalá, mnoho zajímavých žen je nedokonalých, musely se s životem poprat, udělaly hodně chyb, nejsou královnami krásy, neumí se oblékat ... přesto jsou zajímavé.

Existuje ale jedna výjimka: Ženské časopisy píšou o jednom druhu takových těch obyčejných neobyčejných žen: těch, které dokázaly zhubnout. Odhodlat se k hubnutí, mít pevnou vůli, změnit svůj život od základu je jistě obdivuhodné. Ale není to jediná věc, kterou ženská dokáže.

Lee Israel byla osobnost, a je v podstatě jedno, jestli se o ní člověk dočte v ženské nebo mužské rubrice, hlavních zprávách nebo krimi (tam by taky zapadla). Když už ale chceme psát a číst ženské rubriky, ať jsou taky O ŽENÁCH, klidně o těch, které vaří, umí se obléknout, vychovávají děti, pracují, cestují  ... tyto věci nás přece ve větší nebo menší míře zajímají všechny ... ale o ženách z masa a kostí, ne jen o ženské dokonalosti. Ta totiž neexistuje jinde než v našich hlavách (a odněkud se tam musí dostat).

.

Autor: Kamila Branna | středa 4.3.2015 12:29 | karma článku: 15,54 | přečteno: 498x